Harta site
Facebook
Forum
Cauta
Burse si cooperare institutionala Mecanismul financiar SEE

Evenimente

„The EEA Scholarships Programme – a Plus in Education“Presentations: Veena Gill; National good practices in education; Afternoon presentations (culture, civil society)

Photos: Day 1, Day 2, Photo Booth

Open Cafe - Concluzii


Programul de burse SEE – un plus în domeniul educației

 

Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (NA) organizează conferinţa cu titlul „Programul de burse SEE – un plus în domeniul educației“, în zilele de 23 și 24 martie 2017, la București. 

Evenimentul va marca sfârșitul celei de-a doua etape (2009-2014) a programului care a urmărit să contribuie la reducerea discrepanțelor economice și sociale dintre Spațiul Economic European (SEE) și ţările beneficiare şi la consolidarea relațiilor bilaterale dintre statele SEE și în România. 

Conferinţa va include şi Gala mobilităţii, în cadrul căreia studenții vor primi premii pentru experiențele lor de mobilitate.  Experiențele studenților vor fi prezentate sub forma unor eseuri de 1 – maximum 1½ pagină A4, în limba engleză, însoțite de 2 fotografii de foarte bună calitate.  Eseurile se vor concentra asupra rezultatelor academice și personale ale mobilității.  Se va evidenția perspectiva participanților cu privire la modul în care mobilitatea îi va sprijini în activitatea lor viitoare (la locul de muncă și/sau în comunitate). 

Participanții la eveniment vor reprezenta instituții de învățământ superior, școli şi întreprinderi implicate în proiecte, factori de decizie, jurnaliști și alți reprezentanți ai unor instituții/organizații care pot contribui la formularea unor concluzii privind programul actual și la deschiderea de noi căi de colaborare pentru următoarea sa etapă. 

 

Urmăriţi actualizările pe pagina de facebook a evenimentului.


Seminarul de consultare publică pe problematica rroma în cadrul Granturilor SEE și Norvegiene 2009-2014

17 iunie, Bucureşti – Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Punct Național de Contact pentru Granturile SEE și Norvegiene 2009-2014, a organizat o nouă sesiune de consultare publică pe problematica roma. La invitația PNC, la eveniment au participat reprezentanți ai ONG-urilor relevante pentru problematica roma, ai instituțiilor și entităților care gestionează programe SEE&Norvegiene, ai statelor donatoare, Oficiului Mecanismului Financiar de la Bruxelles și ai Ambasadei Norvegiei la București.

În prima parte a reuniunii, reprezentanții PNC și ai instituțiilor cu rol de operator de program au prezentat modalitățile concrete de finanțare a proiectelor dedicate îmbunătățirii situației populației roma în cadrul programelor SEE și Norvegiene 2009-2014 precum și rezultatele înregistrate până la această dată pe apelurile de proiecte lansate. De asemenea, Oficiul Mecanismului Financiar a facut o scurta prezentare a noului program RO 25- Combaterea Sărăciei a carui alocare de 20 Meuro este dedicată proiectelor pe acest domeniu.  Cea de-a doua parte a seminarului a fost consacrată dezbaterilor privind modalitățile de creștere a impactului fondurilor și atingere a obiectivelor propuse.

Dintre concluziile reuniunii amintim depășirea în termeni de alocare a țintei de 10% asumata de România pe actuala perioadă de programare și necesitatea ca sesiunile de consultare publică să fie organizate în mod constant pe toată durata de implementare a proiectelor. Mai mult, pentru următorul cadru de programare a granturilor SEE&norvegiene, trebuie luate în considerare și alte modalități de susținere a populației de etnie roma cum ar fi investiții directe, asistență tehnică pentru intarirea capacitatii ONG-urile de roma, implementarea mai flexibilă șamd. 

Puteţi citi şi minuta întâlnirii.


Seminarul de consultare publică pe problematica rroma în cadrul Granturilor SEE și Norvegiene 2009-2014

 

18 martie, Bucuresti – Ministerul Fondurilor Europene, Punct National de Contact pentru Granturile SEE si Norvegiene 2009-2014, a organizat seminarul de consultare publica pe problematica rroma. La invitatia PNC, la eveniment au participat reprezentanti ai ONG-urilor relevante pentru problematica rroma, ai institutiilor si entitatilor care gestioneaza programe SEE&Norvegiene si ai Ambasadei Norvegiei la Bucuresti. In prima parte a reuniunii, reprezentantii institutiilor cu rol de operator de program au prezentat modalitatile concrete de finantare a proiectelor dedicate imbunatatirii situatiei populatiei rroma in cadrul programelor SEE si Norvegiene 2009-2014. Cea de-a doua parte a seminarului a fost consacrata dezbaterilor privind modalitatile de crestere a impactului fondurilor si atingerea obiectivelor propuse.

Agentia Nationala a prezentat un raport al activitatii desfasurate pana in prezent, cu privire la problematica seminarului, si informatii privind strategia abordata pentru atingerea indicatorilor propusi.


Seminar de contact
“Programul de burse EEA pentru invatamantul superior”

10-11 octombrie 2013, Bucuresti – Seminarul de contact cu tema “Programul de burse EEA pentru Invatamantul Superior” a fost organizat de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP) in calitate de Operator pentru programul de granturi SEE si norvegiene in Romania. La eveniment au participat: Excelenta Sa dna Ambasador al Norvegiei in Romania, Tove Bruvik Westberg, dna Hilde Berit Eide, Consilier granturi SEE si norvegiene, dna Diana Sacarea, Ofiter granturi SEE si norvegiene, managerul de program din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, consilierul pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului Educatiei Nationale, parteneri institutionali din tarile donatoare si mai multi reprezentanti ai universitatilor din Romania, Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

In cadrul seminarului au fost sustinute prezentari ale oficialitatilor mentionate, urmate de cele ale partenerilor institutionali din tarile donatoare. 

Reprezentantii universitatilor participante la program au sustinut prezentari privind particularitatile fiecarei institutii si au schimbat idei legate de accentuarea cooperarii bilaterale intre institutiile de invatamant superior din Romania si din tarile donatoare, prin intermediul programului SEE. 

Evenimentul a oferit posibilitatea institutiilor de invatamant din Romania, Norvegia, Iceland si Liechtenstein de a-si prezenta oferta educationala. In cadrul grupurilor de lucru, fiecare universitate a avut posibilitatea de a stabili parametrii concreti pentru viitoarele colaborari, in vederea realizarii de proiecte de mobilitate, cat si a unor proiecte de cooperare interinstitutionala. Rezultatele discutiilor multilaterale au fost prezentate de catre universitatile partenere din Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Romania, la finalul sesiunilor de lucru.  

Mai multe imagini de la eveniment, aici.

Arhiva prezentarilor sustinute la eveniment este disponibila aici.

 


Lansare oficiala la Ministerul Educatiei Nationale

25 septembrie 2013, Bucuresti – Ministerul Educatiei Nationale a organizat evenimentul oficial de lansare in Romania a celei de-a doua etape a programului de “Burse si cooperare interinstitutionala in domeniul invatamantului superior”, din cadrul Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European 2009-2014 (SEE), in care tarile donatoare sunt Norvegia, Islanda si Liechtenstein.  
Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, prezent la eveniment, a declarat ca una dintre prioritatile Ministerului Educatiei Nationale o reprezinta cresterea graduala a dimensiunii internationale a invatamantului superior. Ministrul a insistat pe importanta acestui aspect, in conditiile in care internationalizarea este, invariabil, unul dintre criteriile de clasificare a universitatilor, conform topurilor internationale. Ministrul Remus Pricopie si-a exprimat speranta ca din ce in ce mai multi studenti si cadre didactice din alte tari vor opta sa studieze in sistemul de invatamant romanesc, aratand ca, in acest moment, numarul studentilor si al profesorilor romani care aleg sa participe la programele de studii din afara tarii este mult mai mare decat cel al studentilor si profesorilor straini care participa la programe organizate in Romania. Cu toate acestea, ministrul a aratat ca in Romania exista specializari cu recunoastere internationala care atrag studenti straini, precum programele de medicina, invatamantul agricol, programele de studii de la Universitatea Maritima din Constanta sau specializarile de la Universitatea din Ploiesti, pentru domeniul Petrol si Gaze.

Ministrul delegat pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica, Mihnea Costoiu, a precizat si ca pentru a genera performanta si echilibru in sistemul de invatamant superior si in cercetare, este necesara diversificarea paletei de optiuni pentru studenti si cadre didactice. Mihnea Costoiu a mai declarat ca, in acest moment, exista 10 programe interinstitutionale si alte 47 de acorduri bilaterale realizate intre universitatile din Romania si universitati din tarile donatoare. 
Doamna Monica Calota, director al Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP), institutie desemnata Operator al Programului de „Burse si cooperare interinstitutionala in domeniul invatamantului superior" a subliniat faptul ca obiectivul principal al acestuia este de sprijini studentii din orice ciclu de studiu si personalul din universitatile romanesti pentru a realiza mobilitati transnationale in Norvegia, Liechtenstein si Islanda. “Este foarte important ca studentii din Romania sa stie ca bursa alocata unui student roman care efectueaza o mobilitate in tarile donatoare este 1200 euro lunar, la care se adauga 500 euro pentru acoperirea cheltuielilor de transport.”

La evenimentul desfasurat la sediul MEN au participat si Hilde Berit Eide, coordonatorul granturilor SEE si norvegiene, din cadrul Ambasadei Norvegiei la Bucuresti, precum si Catalina Melita, director general in Ministerul Fondurilor Europene.
Mai multe informatii despre programul de “Burse si cooperare interinstitutionala in domeniul invatamantului superior” gasiti pe www.see-burse.ro si pe www.eeagrants.org.

Termene limita

Apel la propuneri de proiecte 2014
20-01-2014

S-a lansat apelul la propuneri de proiecte SEE. Pentru mai multe informatii click aici.


Alerta nereguli
24-09-2014

Neregulile aparute in implementarea proiectelor SEE se vor comunica pe adresa neregulisee@anpcdefp.ro.


Apel la propuneri de proiecte 2013
17-07-2013

S-a lansat primul apel la propuneri de proiecte SEE. Pentru mai multe informatii click aici.


Apel la propuneri de proiecte 2015
19-01-2015

S-a lansat apelul la propuneri de proiecte SEE. Pentru mai multe informatii click aici.